We willen wat reuring in Zuilichem’

Door:Bas Moerman

Wethouder Adrie Bragt geeft met een slag op de trom (geleend van de Zuilichemse Drum-Streetband) het startsein voor Zuilichem Leeft, waarna het Ammerzodense koor De Disselzangers een optreden verzorgt (foto Bas Moerman)

Wethouder Adrie Bragt geeft met een slag op de trom (geleend van de Zuilichemse Drum-Streetband) het startsein voor Zuilichem Leeft, waarna het Ammerzodense koor De Disselzangers een optreden verzorgt (foto Bas Moerman)
Met een ferme slag op de trom gaf Zaltbommels locoburgemeester Adrie Bragt afgelopen dinsdagmiddag het startsein voor Zuilichem Leeft,

Door Bas Moerman

ZUILICHEM – “Een jaar geleden staken we met zes man de koppen bij elkaar”, vertelt Piet van Wesemael (67). “We wilden meer levendigheid in ons dorp en in ons dorpshuis. Er wordt hier wel het een en ander georganiseerd door de kerken, maar dat is niet voor iedereen. Er bleken nogal wat mensen buiten de boot te vallen. Aan interesse was geen gebrek, dus richtten we in januari van dit jaar de stichting Zuilichem Leeft op.” De vrijwilligersclub, waarvan Van Wesemael voorzitter is, richt zich niet alleen op ouderen. “Ook jongeren zijn welkom, evenals mensen uit andere dorpen.” Eerder deze week opende wethouder Bragt met een slag op de trom (geleend van de Zuilichemse Drum-Streetband) de eerste bijeenkomst. Aansluitend traden De Disselzangers uit Ammerzoden op met een keur van populaire Nederlandstalige liedjes. Meezingen mocht en de toon was gezet voor toekomstige bijeenkomsten. Gezelligheid is de rode draad en het begrip ‘samen’ staat centraal. Het woord komt terug bij alle activiteiten die op de agenda staan. Zo is er op gezette tijden ‘SamenZijn’, ‘SamenEten’ en ‘SamenActief’ waaraan men kan deelnemen. ‘Samenzijn’ heeft plaats op elke eerste en derde dinsdag van de maand, tussen 14.00 uur en 17.00 uur. De eerstvolgende keer is op 5 april. Men kan simpelweg een kopje koffie, thee of een drankje drinken, al dan niet in het gezelschap van meegebrachte familieleden of vrienden. Wie dat fijn vindt, neemt een handwerkje ter hand. Ook zijn er spelletjes voorhanden waarmee men zich kan vermaken. En voor wie eens een dagje niet zelf wil koken, is er eens per maand SamenEten. Op elke vierde dinsdag staat er voor 8 euro een driegangenmaaltijd klaar, met inbegrip van een drankje. Wel even van tevoren melden, in verband met de inkopen. Aanmeldingen moeten uiterlijk op zaterdagochtend voorafgaand aan het SamenEten worden gedaan via 06-32011115 (Mariska Mussert) of via de website zuilichemleeft.nl. De gezamenlijke maaltijd heeft plaats tussen 17.00 uur en 19.00 uur en de eerstvolgende is op 29 maart. Ook sport staat op het programma. Elke dinsdagavond tussen 19.00 uur en 21.00 uur kan men in de sportzaal terecht, waar onder leiding van een professionele sportcoach een sportactiviteit wordt georganiseerd. Badminton is een van de mogelijkheden. Aanmelden is niet nodig. Liefhebbers kunnen binnenlopen wanneer ze willen, maar moeten daarbij wel sportschoenen aantrekken omdat er anders zwarte strepen op de vloer komen. Bij voldoende belangstelling denkt de coach ook aan teamsporten als korfbal en volleybal. Kosten voor deelname zijn 2,50 euro per avond. De eerste sportavond is op 5 april. Thuishonk van de club is dorpshuis Den Ham aan de Burgemeester Hobolaan 1. “We kunnen nog vrijwilligers gebruiken die optreden als gastheer of gastvrouw”, aldus de voorzitter. “En ook sponsors zijn natuurlijk van harte welkom.”

We willen wat reuring in Zuilichem’